Bu içeriğe 6 Mart 2024 tarihinde fotoğraf güncellemesi yapıldı.

Merhaba, bugün farklı bir konuyu bilinçlendirmek için yazıyorum. Nesnelerin İnterneti, diğer bir adıyla; IoT (Internet of Things) nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT – Internet of Things) Nedir?

Nesnelerin İnterneti: Herhangi bir nesnenin internete bağlanıp, internet üzerinden kontrol edilmesidir. Burada önemli olan iki şey var; Internet türü ne olacak?

  1. Yerel İnternet
  2. Genel İnternet

İkisi birbirinden farklıdır;

Yerel internet kullanırsanız, sadece eviniz sınırları içerisinde nesneleri kontrol edip, dışarıya çıktığınızda kontrol edemeyeceksiniz.

Eğer Genel internet kullanırsanız, Amerika’dan bile interneti rahatlıkta kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için internetinizi dışarıya açıp, size verilen özel bağlanma adresi ile herhangi bir internet tarayıcısından giriş yapıp kontrol edebilirsiniz.

Bunları yapmak için önemli olan internettir. Eğer internet bağlantınız giderse, hiçbir şey yapamayacaksınız. Eğer bu sistemi pasifize etmek isterseniz, internet bağlantısını koparmak yeterli olacaktır. Eğer jeneratör varsa, bu da maalesef işe yaramayacaktır.

Bu sistemi nasıl kurabiliriz?

Bu sistemi yurt dışında çok güzel kuran firmalar var, fakat Türkiye için aynı şeyi söyleyemiyorum. Türkiye’de bu sistem biraz daha amatör ilerliyor. Bir kaç firma dışında IoT sistemi kurabilen firma yok. Bu sorunun cevabı üç tanedir;

  1. IoT sistemli bir eve taşınabilirsiniz.
  2. IoT sistemini eve yaptırabilirsiniz.
  3. IoT sistemini eve kendiniz yapabilirsiniz.

Ben ikinci seçenekten yukarıda bahsetmeye çalıştım. Birinci seçeneği ilerleyen zamanlarda göreceğimizi düşünüyorum. Aslında bir kaç tane emlak ve pazarlama şirketi bu satışları yapmaya başladılar fakat fiyatlarının yüksek olduğunu biliyorum. Bu sistemin de eve tam anlamıyla uyumlu olacağını söyleyebilirim. Evde sonradan pislik çıkmamasını ve evin IoT sistemine tam anlamıyla uyumlu olmasını istiyorsanız, böyle bir seçeneği seçmekte fayda var.

Üçüncü seçenekte daha çok kendiniz uğraşacaksınız, fakat kendinizi bilgisiz ve yapamaz hissediyorsanız; hiç bulaşmayın derim. Çünkü bu sistemi kurmak için Donanım, Yazılım ve Elektronik alanında ciddi anlamda bir şeyler biliyor olmanız gerekiyor. Yine bu seçenek hakkında İnternet’te oldukça fazla bilgi, kaynak ve video var.

Bu nesneleri sisteme nasıl bağlayacağız?

Bunun cevabı “yazılım”da gizlidir. Kahve makinesini, televizyonu, prizleri, buzdolabını vb. nesneleri internete bağladığımızı düşünelim. Nesneleri direkt prize mi bağlayacağız yoksa röleye mi? Peki bu bağlama nasıl olacak?

Bunun cevabı da şu şekilde açıklanabilir;

Kahve makinesi basit bir cihaz olabilir ve basit bağlanılabilir diye düşünebiliriz, fakat içerisinde farklı görevlerde bulunan parçalar var. Mesela ısıtıcı, sensörler, zamanlayıcılar, motorlar vs. Bunları teker teker bir kontrol kartına bağlamalı, ardından kontrol kartını internete bağlamalıyız. Eğer her bir parçayı direkt internete bağlarsak, kontrol etme gibi bir lüksümüz bulunmaz, sonuçta bunların hepsini internet aracılığıyla kontrol edeceğimiz için, internet çevresinde kontrol edecek ve bir adet kontrol kartına bağlamamız gerekecektir. Isıtıcıyı kartın ayrı bir bölümüne, sensörleri ayrı bölüme bağlamalıyız. En sonunda ise nasıl çalışmasını istersek o şekilde kodlayarak kodu kontrol kartına yüklemeliyiz. Bu şekilde kontrol kartını sensörler, ısıtıcı gibi bölümler ile birlikte bağdaştırabiliriz.

İnternet modülünü ise en sonunda satın alıp, kontrol kartına bağlayarak belirli zamanlarda veri alma, kontrol etme işlevlerini kazandırmak ve internete bağlamak için yine kodlamada bariz değişiklere ihtiyaç duyuyoruz. Tabii, bu süreçlerde kahve makinesinin içerisini açacak, gerekli yerlere donanımsal ve yazılımsal değişikler yapmak zorunda kalacağız. Eğer bunları yapmazsak, çok iyi bir verim alamayız. Bunları yaptıktan sonra revize edilmek istenen makine üzerinden kablolar çıkacak ve eskisi gibi görünmeyecektir. Sonuçta “reverse engineering” yapıyoruz.

Kahve makinesinin kutudan geldiği gibi IoT’ye hazır olması için üreten firmanın IoT’ye odaklı bir üretim yapmaları gerekiyor. Ama merak etmeyin, şu an üretilen ürünlerin çoğu IoT’ye odaklı yapılıyor.

Bu sistemdeki nesneler nasıl çalışıyor?

Saat 07:30’da Kahve Makinesini çalıştırmayı ve 20 dk sonra kendisini kapatmasını istiyoruz. Bunun için ilk başta saat modülü sürekli saati kontrol edecektir. Saat 07:30 olduğu zaman kahve makinesine bağlı olan anahtarı, şalteri (röleyi) açacaktır. Açıldığı zaman kahve makinesine elektrik gelecek ve çalışmaya başlayacaktır. Bu sırada kendi içerisinde zamanlayıcıyı da aktif edecek ve tam 20 dk sonra röleyi kapatacak. Siz de kahve makinenizin başına geldiğiniz zaman kahveniz sıcak olacaktır. IoT sistemleri hepimize üşengeçlik ve hızlılık kazandıracağını unutmayalım 🙂

Nesneleri internetinin nasıl anlayabiliriz?

Gece kurduğumuz alarmın sabah saatlerinde çaldığında yüzümüze hafif bir buhar ve su birikintisi geliyor. Alarm biter, bitmez kahve makinesi ve gece ekmek makinesine koyduğumuz ekmekler çalışıyor ve hazır oluyor. Mutfağa geldiğimizde ise çoğu şeyin hazır olduğunu görüyor ve kahvaltımızı yapıyoruz. Kahvaltımız bittikten sonra sesli bir şekilde hangi yolların dolu olduğu ve hava durumunu bize söyleyip, nasıl giyinmemiz gerektiğini de anlatan bir sistemi yaptığımızda hayatımızın bariz kolaylaştığını kesinlikle anlıyoruz.

Paylaşmayı ve merak ettiğiniz yerleri sormayı unutmayın. Bir sonraki blogda görüşmek üzere! 🙃